fredag 1 november 2013

Hultsfredsfestivalen genom åren!



Den första festivalen var en omedelbar succé som drog 7500 betalande besökare. Bland artisterna återfanns bland annat Hultsfredsfavoriterna Sator som då gick under namnet Sator Codex. Erasure och Nils Lofgren uppträdde på Stora Scenen och Reeperbahn gjorde en exklusiv återförening. Den då okända Lukas Moodysson läste poesi på scenen Glädjetåget.
Hultsfredsfestivalen utökades med ett större spelschema och hade ett otroligt starkt startfält där ikoniska band som The Jesus & Mary Chain, Screamin’ Jay Hawkins, My Bloody Valentine och Toots & the Maytals återfanns. The Creeps och Union Carbide Production spelade i Teaterladan. Trots detta gick festivalen back men tog stor revansch året efter.
Ett flygplan som fick namnet Popboeing lyfte från London med destination Hultsfred. På planet fanns 150 artister som var på väg till festivalen. Manu Negra (senare Mano Chao) gjorde en legendarisk spelning i Saharatältet. På Hawaii delade Thåström och Sator scen för en gemensam spelning och Sven-Ingvars bjöd besökarna på dansband. Ett tämligen okänt band som heter Backyard Babies spelade på Stora Dans.
Året då Iggy Pop, The Ramones och Manic Street Preachers mfl var att se på Hawaiiscenen. Samma år gjorde även, då okända, bob hund sitt första Hultsfreds uppträdande på Stora dans och Sator uppträdde under namnet Lardbyrd med Henrik Schyffert som gäst. Festivalen hade också rekord i antal betalande besökare sedan den startades och uppmättes till 23 000. En festivalbiljett låg på 500kr
Detta år firades 10år jubileum och Hultsfredsbandet Banhof inledde festivalen precis som de gjort på premiären. Jävlar Anamma uppträdde på Skaken och andra band att se var Pantera, Slayer, Whale, Massive Attack, Chemical Brothers.
Electric Banana Band sägs vara det band som drog mest publik detta år men Wu – Tang Clan anlände med hela gruppen på scen vilket nästan aldrig hände. Som om inte det var nog blev Wu- Tang Clan så nöjda med sin spelning att de ställde in resten av deras turné. På Stora dans spelade ett väldigt ungt Sahara Hotnights och på andra scener syntes Rage Against The Machine, The Prodigy, Rammstein, Suede och New Bomb Turks. Det var även detta år Gyro fick sin scen. Rockparty firade samtidigt 15år som förening
Hultsfred blir första svenska festival att miljöcertifieras av Håll Sverige Rent. Oasis och Rage Against The Machine återvände till Hultsfred efter sina besök på 90-talet. Bland artisterna på de mindre scenerna märks The Hives, The Ark och Timbuktu som senare skulle komma tillbaka som headliners. Under ett 25 minuter långt strömavbrott spelade Loosegoats akustiskt i Teaterladan.
Tjugoårsjubileum, utsålt och publikrekord på 31 800. Lars Winnerbäck gjorde 3 spelningar på festivalen, men det var inte sista gången han spelade mer än ett gigg i rad i Hultsfred. Även en hemlig spelning per dag tog plats på Pampas scenen. Sahara Hotnights, The Hellacopters och Sator rockade loss. Men den största publiken fick The Hives som avslutade festivalen på Hawaii och blev utsedda av media till festivalens kungar!
Som året innan blev det utsålt även denna gång, något som aldrig hänt förr! Den nyss avlidne Lou Reed spelade på Hawaii, VM i fotboll Sverige - Paraguay som slutade 1-0, och trots många spekulationer så kom Babyshambles och gjorde en riktigt bra spelning. Vädret har aldrig innan varit så bra som det var denna festival , men det återstår att se om det kan bli!
Det var mycket snack om årets bästa spelning tog plats på Hawaiiscenen; vi snackar självklart om återföreningen av Rage against the machine som kom till Hultsfred efter ett uppehåll sedan de senast var och hälsade på. Serj Tankian var med, The Hives, Babyshambles och många fler gjorde året riktigt bra.
Det gjordes några ändringar inför detta år, festivalen flyttade datum för första gången sedan 1996 till andra veckan i juli. Dessutom blev den en dag längre! En av de lerigaste Hultsfredsfestivalerna på länge, men det stoppade inte Lars Winnerbäck från att flytta sig från scen till scen och göra en spelning per dag på olika scener under festivalen. I omröstningen innan festivalen var The Killers de mest efterfrågade bandet. Spelningen i sig då? Inte direkt någon besvikelse! Veckan efter Hultsfred så var Rockparty med och arrangerade Sonisphere då The Hives, Machine head och många fler akter spelade på samma dag, inte minst Metallica!
Efter Rockpartys konkurs 2010 och därefter två års Hultsfredsfestival i FKP Scorpio’s regi togs beslutet att flytta festivalen till Sigtuna. Ett beslut som väckte många känslor runtom i landet. I Hultsfred däremot, såg man sin chans att börja om från början. En grupp engagerade människor möttes och inom kort hade den ideella föreningen This Is Hultsfred bildats. Tack vare bygdens och övriga festivalsveriges engagemang lyckades vi till slut anordna en festival i Hultsfred. På bara åtta veckor!
2014 är det dax igen för festival, läs allt HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar