torsdag 14 november 2013

Svensk sjukvård 2013!

Förlossningsrädda mammor, medicinska risktagande och en ständig underbemanning. Sommaren 2013 beskrivs dessutom som den värsta perioden hittills. 

Nu riktar arbetsmiljöverket kritik mot förlossningsavdelningen vid SUS i Lund och Malmö efter en inspektion och kräver åtgärder. – Man söker hela tiden strategier för att överleva, att orka fortsätta, står det i inspektionsrapporten. Många har slutat, andra överväger. Situationen på förlossningsavdelningarna vid Skånes universitetssjukhus är ansträngd. 

Under sommaren avlöste larmrapporterna varandra och blivande mammor skickades utomläns på grund av det hårda trycket. Efter varningssignaler från skyddsombud har arbetsmiljöverket gjort en inspektion på förlossningen i Lund och Malmö. Inspektionen har genomförts genom gruppsamtal med undersköterskor, barnmorskor och läkare. I resultatet framställs arbetsklimat som ansträngt. Sommaren 2013 beskrivs dessutom som den värsta hittills
Personalen pekar på uppenbara risker för ohälsa eller olycksfall bland de anställda. På grund av minibemanningen händer det också allt oftare att personalgrupper kommer i konflikt med varandra, enligt rapporten. Undersköterskorna går hem gråtande, barnmorskorna beskriver hur de ser "panik i ögonen hos kollegor" och läkarna uppger att de ofta känner sig utlämnade.

Medicinska risker 

Barnmorskor och undersköterskor befarar dessutom att de inte hinner ge mammorna den trygghet de behöver vilket troligtvis ökar antalet kejsarsnitt. – Man söker hela tiden strategier för att överleva, att orka fortsätta, står det i rapporten. Journalföringen uppges ha blivit lidande och läkarna menar att de ofta tar medicinska risker på grund av tidsbrist. Stödet från ledningen beskrivs som obefintligt. Och någon tid för matpauser finns inte heller, enligt personalen. Undersköterskorna äter nästan alltid stående eller springande om det sker alls.

"Mota" mammor 

De barnmorskor som tar emot alla telefonsamtal och ska fördela arbetet beskriver hur de ofta får "mota" mammor att stanna hemma. Ibland får de också, efter upprepade kontakter, hänvisa mamman vidare till en annan förlossningsavdelning i Skåne. Arbetsmiljöverket kräver nu att bristerna åtgärdas. Före den 15 februari 2014 ska arbetsgivaren ha lämnat ett svar till myndigheten. Kvällsposten har sökt ansvariga för förlossningskliniken utan framgång. 

Läs artikeln HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar