torsdag 7 november 2013

Lennart Beijer (V) Äldre riskerar att bli isolerade!

OT Hultsfred, Sweden
Socialnämndens Lennart Beijer (V) fruktar att det blivit för svårt att få en äldreboendeplats. Han menar att de hårda reglerna kan leda till att äldre isoleras.
Redan i samband med de stora besparingarna 2003–2004 försvann ett stort antal platser när äldreboenden lades ner eller bantades. Socialnämnden valde av ekonomiska skäl att i stället satsa på en utbyggd hemtjänst.
Tio år senare och med facit i hand är Lennart Beijer självkritisk och menar att de äldres livskvalitet inte alltid är tillfredsställande.
– Jag undrar om trösklarna har blivit alltför höga, säger han. Våra nuvarande regler innebär att det nästan är omöjligt att få en plats i ett särskilt boende om det bara gäller hög ålder, trötthet, eller fysiska svårigheter att klara ett eget boende.
– För en ensam pensionär kan livet därför bli väldigt isolerat. Den enda kontakten med samhället utanför blir genom hemtjänsten.
Lennart Beijer påpekar att socialnämnden i Hultsfred, precis som många andra kommuners, strategi utmynnat i att de äldre ska bo kvar hemma så länge som möjligt.
– Det är vår huvudlinje och den är rimlig inom vissa gränser. Men inriktningen bör vara mera av ”får bo kvar” än ”måste bo kvar”. I stället för att oroa sig för att bli gammal ska den gamle kunna se med stor förtröstan och litet av nyfikenhet på ålderdomen.
Lennart Beijer vill nu se att socialnämnden gör en utredning kring efterfrågan på platser i äldreboenden med en mildare biståndsbedömning som grund.
Läs artikeln HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar