fredag 11 november 2011

Miljöskandalen i Hultsfred!

Batteritillverkningen i Hultsfred inleddes 1952. Det skadliga ämnet bly är den viktigaste ingrediensen i de batterier som tillverkades i Hultsfred fram till december 1999.
 
På Varta jobbade som mest över 300 personer med att göra batterier till bilar, truckar och u-båtar. När sedan Varta lade ned tillverkningen började den stora knäckfrågan om vem som skulle sanera de upp till 300 000 milligram bly per kilo som finns i marken, mer än tusen gånger mer än tillåtet.

Fastigheten ligger centralt i Hultsfreds tätort och området är attraktivt för nyetableringar som tyvärr hindras pga miljöproblemen. De stora mängder trikloretylen som också finns i marken kan orsaka gasbildning på sikt, vilket i sin tur skapar problem för de som bor i närheten.

Marken behöver saneras. Inte minst därför att det ligger i anslutning till Hultsfreds vattentäkt. Hur mycket bly finns i den närliggande sjön Hulingen? Hur mycket av detta bly transporteras av Emåsystemet till Östersjön?

Våra myndighheter har i mer än ett decennium arbetat för att ägaren Varta ska ta sitt ansvar och sanera området. Ingenting har hänt, frågan förhalas, Varta och dess ägare har lagt stora resurser på jurister för att slippa undan att komma till skott med åtgärder.



Gå med i Facebookgruppen HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar