måndag 26 maj 2014

Amerikansk flygkrasch – fortfarande en gåta!





ALINGSÅS. Dimman låg tät över mellersta och södra Sverige natten till den 20 oktober 1944.
Fem amerikanska kurirplan i topphemliga Operation Sonnie försökte hitta Torslanda flygfält.
Fyra kom fram.
I år är det 70 år sedan en C-87 Liberator Express störtade norr om Alingsås. Än i dag vet ingen varför - hela besättningen omkom.

Vägguret visade 01.20 i torpet vid sjön Anten, när Ruth Andersson väcktes av ett fruktansvärt brak.
När hon tittade ut såg hon stora eldslågor tränga igenom dimman bortom trädtopparna.
Ruth, hennes man Harry och svärföräldrarna klädde sig och skyndade till olycksplatsen.
De var först på plats.
I en ring av eld låg spillrorna av ett fyrmotorigt flygplan. En formlig vägg av hetta höll sällskapet på avstånd. Signalammunitionen fattade eld med ett smatter, plötsligt steg en raket från vraket.
Radiooperatören Oakley Ragland, 21, hittades senare stönande i en håla.
Innan han förlorade medvetandet ska han ha pekat på sin vänstra bröstficka; där förvarade han ett foto av sin fru, Rosalie Juanita Burgess från Missouri.

Fängslades av kraschen

Oakley Ragland återfick aldrig medvetandet. Hans fem kamrater, däribland födelsedagsbarnet Jim Johnston, 23, hade dött direkt.
- Jag var bara sex år gammal då och bodde i Alingsås några kilometer söderut, men jag minns hur min far berättade om kraschen, säger Karl Allmenröder, 76, vars privatforskning i arkiven ligger till grund för denna skildring.
Karl Allmenröder fängslades tidigt av mysteriet runt kraschen.
- Haveriutredningen omgärdades av hemlighetsmakeri. I USA var den officiella versionen att planet hade störtat i Indokina, säger han.
Vissa dokument förblev hemligstämplade till 1999.
Nu vet vi skälet.
De fem amerikanska plan som lyfte från Skottland mot Sverige den natten, var på kuriruppdrag i en hemlig operation kallad Project Sonnie. Norska motståndsmän och frivilliga mot nazismen flögs från Sverige till England.
- Det var mycket rävspel under bordet, det är ibland så att man baxnar, säger Karl Allmenröder.

Fraktade reservdelar

Just den natten fraktade planen reservdelar och bränsle till nödlandade amerikanska plan i Malmö.
Men orsaken till själva kraschen är fortfarande höljd i dunkel.
Den officiella förklaringen var att den oerfarne navigatören hade trott sig vara framme i Torslanda.
- Det är helt orimligt. Enligt SMHI var hela Västsverige täckt av ett 50 meter tjockt lager dimma, ingen kan ha sett marken, säger Karl Allmenröder.
Vittnen ska ha sett ett annat flygplan som cirkulerade ovanför olycksplatsen. Kulhål i vraket ledde till rykten om en mörklagd tysk nedskjutning.
- Det kan ha varit gamla kulhål. Jag tror att de helt enkelt körde vilse i dimman, planen på den tiden hade inte utrustningen vi har i dag. Men vi kommer aldrig få veta säkert, säger Karl Allmenröder.

37 personer omkom

Mellan 1943 och 1944 omkom 37 personer i olyckor med kurirflyg i Västsverige. För att hemlighålla uppdragen genomfördes de i sämsta möjliga väder: "en nästan djävulskt svår balansakt med alla slags tänkbara risker - som ett slags dans med döden på en slak livlina", skrev GT:s Bertil Holmström 2005.
Karl Allmenröder har varit i kontakt med flera anhöriga till de omkomna, och hans enträgna arbete i Flygmonumentets vänner har inte gått amerikanerna förbi.
Han plockar fram ett plakat från en veteranförening i North Dakota, ett diplom från en kongressledamot och ett tackbrev från den dåvarande försvarsministern Richard "Dick" Cheney - med hälsningar från mr och mrs Bush.
- Det är nog inte många som får ett sådant brev, säger han.

Tog änkan till olycksplatsen

Vid en minneshögtid 1984 berättade prästen Eckerdal hur han hade tagit Oakley Raglands änka Rosalie Juanita Burgess till olycksplatsen 1947.
- Jag föreslog att hon ensam skulle vandra hit upp. Nej, sa hon, och tog min hand och så stod vi här en stund och hon fick uppleva målet för sin färd och liksom möta sin älskade här i skogen, berättade prästen.
Oakley Ragland ligger tillsammans med 112 andra allierade flygare begravd i Malmö.
Källor: Sajten www.flygmonumentet.langared.se, Dagens Nyheter (2011-05-01), GT.

Av Nils Wadström 

Läs orignalartikel HÄR!

DE DOG I KRASCHEN:
Kapten Thomas Colin Campbell
Navigatör. Född: 16 maj 1920 i staten New York. Var tidigare bombflygare och deltog i den berömda raiden mot oljeraffinaderierna i Ploiesti. Ogift. Begravd i Malmö.

Kapten Truett K. Bullock
Pilot. Född 10 augusti 1918 i Mississippi. Exceptionell student, under tiden vid universitetet i Alabama vann han rykte i den amerikanskan södern som löparstjärna. Begravd i Tylertown i Mississippi.

Korpral Earl K. Nore
Tekniker. Född 8 april 1920 i North Dakota. Son till Oscar Clarence Nore (1897-1972) och Stepfalena Amelia Davick (1896-1974) från Norge. Earl hade fem syskon. Ogift.

Löjtnant Robert Paul Buchanan
Andrepilot. Född 25 juli 1919 i Iowa. Lämnade efter sig änkan June Hartley (1921-1999) som han gifte sig med i juni 1943, två bröder och tre systrar. Begravd i Iowa.

Sergeant Donald Jim Johnston
Radiooperatör. Född 20 oktober 1921 i Pennsylvania. Lämnade efter sig änkan Mary Jane Mayhue (1921-2011) och dottern Mary Lee Johnston (1944-1993). Vilar på den amerikanska krigskyrkogården i Luxemburg

KRASCHEN 19-20 OKTOBER 1944 - MINUT FÖR MINUT
C-87 på kuriruppdrag startar från Leuchars flygplats i Skottland. Förväntad ankomst till Bromma är 23.00.
C-87:an med anropssignal NWK till Bromma, beräknad ankomst 22.20.
Flygledare meddelar att Bromma flygplats är stängd på grund av dimma och beordrar planet till Torslanda flygfält.
Flygledningen i Torslanda skickar väderrapport till planet.
Torslanda frågar efter flyghöjden - får inget svar.
Kommunikation om kursen.
Sista anropet: NWK frågar om rätt kurs.
Torslanda: "Ni får landa som nummer ett" - ej mottaget av NWK.
Torslanda anropar och sänder pejlstreck blint utan svar. Minuterna före 01.20 sjunker C-87:an från 1 500 meter till 150 meters höjd.
Planet plöjer en gata genom Risvedenskogen och slår i marken nära Antens kapell norr om Alingsås. Vraket fattar eld och alla utom en i besättningen dör direkt.
Morsesignal från Bromma: "Ett plan störtat och brinner".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar