Det
har varit en lång spännande resa fram till att den här boken gick
i tryck. Det hela började med Leaderprojektet ”Ny på landet", som
gick ut på att visa utrikes födda hur man bor och jobbar på vår
svenska landsbygd. Många av de utrikes födda som varit med i
projektet ville inte bara ta till sig av vår svenska matkultur, utan
också dela med sig av sin egen. Mat är en del av landets kultur och
dessutom en betydelse del.
Något
vi har gjort under de senaste trettio åren är det att vidga våra
gränser något enormt.
Många
reser utomlands till exotiska och spännande kulturer för att
uppleva deras seder och traditioner.
Men
att inom Sveriges gräns upptäcka andra länder går lika bra, detta
då vi lever i ett härligt
mångkulturellt
land. Runt omkring oss blommar det upp utländska restauranger, små
matbutiker och utbudet i våra vanliga livsmedelsbutiker breddas med
intressanta kryddor och råvaror. Via tidningar och böcker kan vi
bekanta oss med underbar mat från i stort sätt hela världen.
En
del av boken ägnas åt en interkulturell matresa hemma hos tio
familjer med utländskt ursprung.
En underbar resa där fördomar och myter inte hade någon plats.
Under den här resan blev
alla sinnen aktiverande och tillfredsställda.
Något
som står klart för mig, efter denna underbara resa, är hur viktig
maten är att samlas runt
omkring
till vardag och fest! Dessutom hur mycket kärlek det finns i själva
matlagningen. Men också hur viktigt det är att ”ta seden dit jag
kommer” för att verkligen få uppleva.
Öppna
dina sinnen och följ med bland, smaker, dofter, synintryck och allt
annat!
En mycket bra, läsvärd
SvaraRadera