söndag 22 augusti 2010

Spitfireolyckan i Norge!

B. Gerhardt i Tiger Moth:en över Hultsfred.

Spitfiren SE-BIR landar i Hultsfred, Flygdagen augusti 2010 med Bertil Gerhardt
 vid spakarna!

SE-BIN biltemas ena Spitfire girade av och slog runt, av någon anledning i samband med landningen, på ett grässtråk i Tynset, Norge på lördagen, den legendariske piloten som flög planet Bertil Gerhardt överlevde inte kraschen.


På förmiddagen satt vi vid hemmet i Hultsfred och drack kaffe på altanen när jag hörde ett välbekant motorljud från väster som ökade. Det hände då och då att man fick se antingen någon SAAB Safir eller Spitfiren komma in över samhället, med sina karakteristiska motorljud, aha, tänkte jag, nu kommer Bertil Gerhardt, på besökt till hultsfredsfältet, Spitfiren i detta fallet gjorde en elegant sväng för inflygning från öster, fällde ut stället, motorn bluddrade och small vilket den ofta gjorde (Griffonmotorn), och gick ner på hultsfredsfältet.

Normalt brukar jag släppa allt man har för handen och dra iväg med bilen till fältet, vem vill missa Spitfiren, när den finns på så pass nära håll. Men av någon anledning blev det inte så denna gången!

Konstig känsla att sedan dagen efter få läsa om denna olycka i kvällspressen, kalla kårar gick efter ryggraden, då man direkt förstod att det med största sannolikhet var planet som man bara några timmar tidigare hade sett och hört i luften, på ett helt normalt sätt landa i Hultsfred.

Efteråt tänker man dock att man har fått haft lyckan att vara med om några uppvisningar som Bertil har gjort både med Mustangen och Spitfiren dessa mytomspunna flygplan från andra världskriget här i Hultsfred, och faktiskt har jag provat på att "spaka själv", med Bertil brevid, och det kändes tryggt, det är vad jag kan säga!

Offattbart är dock tanken man har i huvudet, varför är frågan man ställer sig. En tung förlust för flyget och alla flygintresserade, man hade gärna sett Bertil flyga några år till, men ibland får man inte som man vill tyvärr, Bertil Gerhardt landade för sista gången i Norge med sin Spitfire, tanken går till hans anhöriga!



Flaggan halad på halv stång vid HultsfredAirport där Bertil Gerhardt började sin unika flygarbana i Nordöstra Smålands Flygklubb, som han för övrigt var ordförande i sedan 40 år tillbaka.





Så här uttryckte sig Bertil Gerhard själv i ett reportage, du kan läsa hela reportaget om du följer länken nedan!
Enligt Bertil Gerhardt är Spitfire en "yster flygmaskin som dock är lite känslig i höjd och sida. Landningar i sidvind kan vara problematiska. Planet är lätt i baken och dessutom är sikten väldigt dålig under landning."


Aftonbladet!
Expressen!
HD! Annan artikel!
NRK! Annan artikel!
DN! Annan artikel!
SFF forum!
VG!
SvD!
KP!
Vimmerby Tidning!
DN artikel
Forum!
Länk till reportage!
Läs Norska Haverikommisionens RAPPORT HÄR!




110509 Artikel i DN!



Att landa en Spitfire torde vara ett konststycke i sig med den obefintliga sikt framåt som den besitter, lite framgår det av denna videosekvens från denna flygsimulator.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar