onsdag 11 januari 2017

Stolt husbyggartradition kan få nytt liv

Hultsfreds husindustri har de senaste 25 åren pendlat mellan hopp och förtvivlan. Måndagens besked om hundratals nya jobb på Hjältevadshus nya husfabrik mottas därför med viss avvaktan.
Husindustrin har en lång och stolt historia i Hultsfred. Hultsfreds träförädling bildades redan 1913, och tillsammans med Smålandsexport i Hultsfred startade man tillverkning av monteringsfärdiga småhus.

Levererade 2000 hus per år

På 1960-talet skapades Hultsfreds-hus genom en sammanslagning av flera små hustillverkare, som kom att prägla industrin på orten under lång tid. Under storhetstiden på 1960- och 1970-talet levererade Hultsfreds-Hus över 2000 hus varje år, bland annat till Stockholm och Göteborg.
Men i början av 1980-talet kom ett bakslag och sedan dess har hustillverkningen i Hultsfred dött och återuppstått under nya namn och nya ägarkonstellationer ett stort antal gånger.

”Många som försökt tidigare”

Att Hjältevadshus nu bestämt sig för att etablera sig på nytt i Hultsfred (man lämnade orten senast 2009) mottas därför med viss avvaktan från de som ser etableringen ur ett längre historiskt perspektiv:
– Jag tror folk är både lite överraskade och något skeptiska. Det är många som har försökt att få i gång husindustrin genom åren men det har aldrig varit särskilt långlivat, säger Svante Welinder, som är ordförande i Hultsfreds-Hus museum och själv började jobba på husfabriken på 1960-talet.

Vågar inte ropa hej

Framför allt ser han utmaningar med att hitta arbetskraft till den nya fabriken, när nu tillverkningen legat nere i så många år. Många av de som förr jobbade i Hultsfred har flyttat till företag verksamma i Vimmerby och en stor del av den nedärvda kunskapen finns hos generationer som redan gått i pension.
Konjunkturkänsligheten i industrin har gjort Hultsfredsborna luttrade, säger Svante Welinder.
– Det är lite tidigt att ropa hej. Vi har ju ett överklagandedatum på upphandlingen, sen vet man aldrig. Det kanske blir världskrig. Det finns mycket oro i omvärlden, och det är konjunkturen som bestämmer om de kan satsa fullt ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar