Många hushåll med fjärrvärme har tvingats betala höga avgifter på grund av bristande konkurrens på marknaden.
Det fastslår Konkurrensverket i en ny granskning.
Efter att Fastighetsägarna Syd anmälde eljätten Eon för missbruk av dominerande ställning på fjärrvärmemarknaden i januari 2022 inledde Konkurrensverket en granskning.
Nu slår myndigheten fast att fjärrvärmeföretagen möter svag konkurrens, vilket riskerar att leda till höga priser. Det går inte att utesluta att fjärrvärmemarknaden ”i stort kan kännetecknas av oskäliga priser”, konstaterar Konkurrensverket och vänder sig till regeringen.
– För att skydda kunderna från höga fjärrvärmepriser rekommenderar Konkurrensverket att regeringen utreder behovet av reglering på fjärrvärmemarknaden, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett uttalande.
”Monopolmarknad”
Branschorganisationen Fastighetsägarna välkomnar Konkurrensverkets besked.
– Konkurrensverket slår fast att fjärrvärmemarknaden är en monopolmarknad. Därför kommer vi enträget fortsätta arbeta för att stärka kundskyddet och öka konkurrensen på fjärrvärmemarknaden, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd.
Hulthe Andersson efterlyser kraftfullare åtgärder mot aktörer som dominerar marknaden.
– Det behövs nya och kraftfullare instanser att vända sig till vid upplevd missbrukande av ställning. Dessutom behöver transparensen öka genom att begränsa antalet prissättningsmodeller på fjärrvärmemarknaden.
Hälften av alla bostäder
Mer än hälften av alla bostäder och lokaler i Sverige värms med fjärrvärme.
Fjärrvärme är därmed den vanligaste uppvärmningsformen bland svenska hushåll.
– Bland flerfamiljshus är andelen omkring 90 procent, medan den är något lägre för lokaler och lägst för småhus, skriver branschorganisationen Energiföretagen på sin hemsida.
Trots bristande marknadskonkurrens finns det fördelar med att välja fjärrvärme. Energimyndigheten nämner följande saker:
- Fjärrvärmen är enkel att använda, du slipper arbeta med en panna, du slipper sota och elda och fylla på bränsle.
- Fjärrvärme är ofta billigare än olja och el.
- Fjärrvärmeverken använder ofta förnybar energi.
Foto: Devon MacKay resp Ninni Andersson Regeringskansliet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar