måndag 22 september 2014

VW-topp om M-avhoppen: Oansvarigt.

Moderat-topparnas beslut att kasta in handduken efter valet får hård kritik av Leif Östling, tidigare Scania-vd och nu ledamot i VW:s förvaltningsstyrelse.

– Jag måste säga att det är omdömeslöst. Jag hade förväntat mig mer, och att man skulle ta lite ansvar för de väljare som ändå har lagt sin röst på partiet och stå upp för dem, även om man nu inte vann valet. Det är ju ändå 23 procent av de röstberättigade i Sverige som har lagt sin röst på Moderaterna – och så drar man bara, säger Östling till Dagens Industri.
Toppduon Reinfeldts och Borgs avgångsbesked följdes av finansmarknadsminister Peter Normans. Att tre ledande moderater hoppar av betyder inte bara att partiet blir ledarlöst, utan även att det påverkar politiken i Sverige i ett känsligt läge, anser Östling.
Liksom S-ledaren Stefan Löfven tycker Östling att blockpolitiken spelat ut sin roll. Han vill se en blocköverskridande uppgörelse kring de viktigaste frågorna för att utveckla landet.

Den svenske näringslivsnestorn är också besviken över avhoppen i Moderaterna nu när politiken går in i ett känsligt läge, med en vågmästarriksdag.
– Därför blir det så väldigt konstigt i en regeringsbildning. De har ju på något sätt jävat ut partiet ur den process vi är inne nu, konstaterar Leif Östling och tillägger.
– Jag tycker det är väldigt oansvarigt mot partiet och landet.
Toppdirektören, nu med tysk tyngd i och med sin viktiga position inom Volkswagen som en av nio personer där i dess koncernledning, anser även att det var ett misstag av de etablerade partierna att inte ta upp integrationsfrågorna, hur fler invandrare ska komma in i arbetslivet och i samhället.
– Det här valresultatet är egentligen en protest från många väljare, man saknar konkreta idéer och konkreta förslag.
Leif Östling uppger också i intervjun att det i nuläget i regeringsbildningssonderingarna inte är läge att förhandla med Sverigedemokraterna, i riksdagsvalet tredje största parti.
– Jag tror inte man ska börja där i alla fall. Det är emotionellt jobbigt för alla partier. Man har låst sig så mycket, men jag tycker att när man nu har låst sig gentemot Sverigedemokraterna så är det onödigt att låsa sig mot varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar