fredag 1 augusti 2014

Fingerad atombomb sprängdes på Hultsfredsbasen!

J29 Tunnan 50-60-talen, tillverkades i över 600 exemplar. Bild F10 kamratför.

"Den 21 september 1959 kommer 600 soldater cyklande från I12 i Eksjö för att förstärka de 300 som då sedan någon vecka tillbaka är förlagda i Mariannelund. Spilhammarbadet blir tillfällig garnisonsplats för 900 man, mestadels repgubbar, under ledning av överstelöjtnant Gert Schultze.
Repövningen ingår i en mycket stor övning över hela östra Sverige hösten 1959, en övning jag själv mycket väl kommer ihåg. Dussintals Centurionstridsvagnar dundrade förbi i mörkret utanför mitt föräldrahem och flygvapnets nya Vertolhelikoptrar ("bananer") luftlandsatte trupp i skydd av mörkret utanför gården där jag bodde på Vikbolandet utanför Norrköping.
Även för trakterna runt Mariannelund och Hultsfred innebar övningen omfattande insatser av soldater, vapen och flygplan. Perioden 27 sept-5 okt pågår parallellt en flygvapenövning med deltagande av mer än 500 flygplan och lågflygande helikoptrar. Måndagen den 28 september var det på håret att ordföranden tvingades bryta fullmäktigesammanträdet i Mariannelund på grund av det öronbedövande bullret från lågsniffande J29:or, "flygande tunnor".
Natten till tisdagen den 29 september var det fullt krig runt Mariannelund. Klockan 19.00 den kvällen - alltså exakt ett dygn före den av Gideon oftast uppgivna tidpunkten - var "striderna" som häftigast. Två styrkor ur repövningstruppen drabbade samman med kpistar och granatkastare i mörkret i skogarna norr om Mariannelund, mot Pelarne. Vilka ljussken spreds över Mariannelund med omgivningar de här kvällarna i slutet på september 1959?
Vid hemliga vägbaser, nära Hultsfred, fanns tjugofyra jetplan (J29 Tunnan och J32 Lansen) och 600 man ur flygvapnet förlagda. Infanteriets markövning runt själva Mariannelund avslutades torsdagen den 30 september. Truppen cyklade då hem till förläggningen i Eksjö, men flygvapnets övningar pågick (även nattetid) fram till den 5 oktober. En fingerad atombomb sprängdes på Hultsfredsbasen den 3 oktober inför ögonen på ministrarna Sven Andersson och Rune Johansson."

Detta textutdrag är hämtat från Fallet Gideon Johansson i Mariannelund, läs HÄR!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar