onsdag 2 juli 2014

Den urbana verkligheten och landsbygdens förfall!



Bostadsministerns villavurm är ett hot mot både staden och miljön. Det var huvudbudskapet i en ledarkrönika i förra veckan där jag kritiserade Stefan Attefalls (KD) utspel om att fler storstadsbor bör bo i villa. Jag har sedan dess dock inte riktigt kunnat släppa ministerns märkliga utredningsuppdrag.
Det beror inte främst på Attefalls märkliga halmgubbesvar där han attackerar mig för att vilja tvinga ”alla att bo dyrt och tätt”. Inte heller handlar det om att han svarar på välgrundad kritik från Sveriges förmodligen mest välmeriterade stadsforskare med att ifrågasätta hennes akademiska heder.
Anledningen är i stället det märkligt grunda underlaget till utredningen. Medierna får ofta, och ibland med rätta, kritik för att basera artiklar på skakiga opinionsundersökningar. Men här är det alltså regeringen som har tillsatt en utredning på grundval av att sju av tio påstås ha sagt att de helst vill bo i småhus (att 16 procent av svenskarna allra helst vill bo i herrgård har Attefall dock ännu inte gjort politik av).
Attefall har i efterhand förklarat att han bland annat syftar på undersökningar gjorda på uppdrag av Villaägarna, vilket gör det hela ännu märkligare. För det är naturligtvis en organisation som har ett egenintresse av att det byggs fler villor.
Här i Almedalen ska Stefan Attefall förresten också delta i ett seminarium om just enbostadshus som en lösning på bostadskrisen. Arrangör av seminariet: Villaägarna. Huvudnumret kommer av allt att döma bli det utredningsuppdrag som Attefall lägligt nog presenterade bara någon vecka före seminariet. Och som alltså bygger på undersökningar gjorda av just Villaägarna.

Om det tjuter i öronen nu är det bara ljudet av rundgång mellan regeringen och en intresseorganisation som hörs.
Läs originalartikeln HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar