fredag 14 mars 2014

Hultsfreds kommun skyldig en miljard!

HULTSFREDi dag 07:20 | Uppdaterad i dag 07:20
Det glädjande bokslutet för 2013 har en mindre ­glamorös baksida som politiker inte gärna skyltar med. 

Kommunen har skulder på över en miljard kronor. Kommunen- och dess bolags skulder uppgår, enligt bokslutet för 2013, till 524 miljoner ­kronor. Utöver detta tillkommer en pensionsskuld på drygt 481 miljoner kronor. Om skuldbördan fördelas solidariskt över kommuninvånarna visar resultatet att varje person som är folkbokförd i Hultsfreds kommun var skyldig 71000 kronor vid årsskiftet som en följd av politikernas affärer.

–Även om skulderna inte är alarmerande höga, såg jag gärna att de var litet lägre, säger Mats Stenström, kommunens ekonomichef. Riskerna att drabbas av plötsliga högre kostnader ökar naturligtvis med lånebördans storlek. Vi blir känsligare för ränteförändringar som påverkar kommunens ekonomi negativt. Mats Stenström tycker att lånekrävande investeringar kan vara nödvändiga om de bidrar till orternas utveckling men påpekar samtidigt att det finns moraliska aspekter i sammanhanget.

– Långfristiga lån innebär att vi skjuter upp utgifter som kommande generationer tvingas ta hand om, säger han. Samtidigt vet vi att det inte är ett växande samhälle vi lever i. Invånarna som ska betala skatt blir färre och färre.
Oppositionsrådet Mattias Wärnsberg (S) är nöjd med att 2013 gav ett kommunalt överskott på 27,5 miljoner kronor men är också bekymrad över den växande skuldbördan.
De senaste tre åren har den ökat med över 100 miljoner kronor.


– Ju mer vi ökar på lånen desto mindre handlingsfrihet får vi, säger han. Även om fjolårets resultat var bra vet vi ju att mer än hälften av summan kom från försäkringsbolagets AFA:s återbetalda premier. Vi måste ju en gång börja betala tillbaka på lånen och befolkningskurvan har börjat vända neråt igen.
Hultsfreds Bostäder hade vid årsskiftet en låneskuld på 173,1 miljoner kronor. Detta belopp förväntas öka de kommande då man flaggat för nybyggen vid Hulingen värda drygt 60 miljoner kronor.
HKIAB:s, det kommunala industriaktiebolaget, skuldbörda är 160 miljoner kronor och Rock City har skulder på 18,5 miljoner.


–Själva kommunen har en skuld på cirka 177 miljoner kronor, säger Mattias Wärnsberg. Den har ökat med 74 miljoner kronor sedan förra valet. Jag kan inte säga att det bara är ett resultat av borgerlig politik eftersom vi själva varit med och godkänt flera investeringar.

Läs artikeln HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar