fredag 7 mars 2014

”Hultsfred har också en flygplats”

Tankarna på att stänga flygplatsen i Oskarshamn ställer till problem för landstinget. Norra länsdelen blir utan landningsplats för ambulansflyget.
Landstingsdirektören Alf Jönsson har fått i uppdrag att hitta alternativ.
Ett alternativ som ägarna till Hultsfreds flygplats gärna vill vara.”Här har vi Kalmar läns längsta landningsbana” säger Inge Hyckenberg och Sievert Andersson, som gärna vill se Hultsfreds flygplats som ett alternativ för ambulansflyget i framtiden.

Linköping, Norrköping och Kalmar har nämnts i sammanhanget som ersättare för Oskarshamn, om nedläggningen blir verklighet.
Landstingsrådet Lena Segerberg från Västervik ansvarar för den här biten av landstingets verksamhet och så här långt tror hon mest på flygplatsen i Norrköping.
– Det är bedrövligt dålig väg mellan Västervik och Linköping, säger hon.
Det här uttalandet har fått ägarna till flygplatsen i Hultsfred att reagera.
– Det verkar som om de har glömt bort oss, säger Inge Hyckenberg, en av delägarna i Hultsfreds flygplats. Han vill gärna påminna landstingsledningen om att man finns och att flygplatsen fortfarande är i drift.

Fullt färdig
Det är dessutom en anläggning som är fullt färdig och utrustad för att ta emot det mesta i flygväg. Landningsbanan är ingen ny bekantskap för ambulansflygarna, som gjort åtskilliga landningar och starter här.
– Det är ju betydligt närmare till Hultsfred från både Oskarshamn och Västervik än till Linköping och Norrköping, säger Hyckenberg. Men det verkar som om de har glömt bort oss här uppe i norra länet. 

Författare/Bild: Olof Carlson Vimmerby Tidning

Läs artikeln i VT HÄR!

Fakta om flygplatsen: 

Hultsfreds flygplats (Hultsfred Airport) (IATA: HLFICAO: ESSF), ligger fyra kilometer norr om Hultsfred utmed riksväg 34. Flygplatsen är privatägd, tidigare ägde kommunen den. Nordöstra Smålands Flygklubb har sin verksamhet förlagd där. Det finns inte längre reguljära passagerarflygningar. Närmaste flygplats med det är numera nedläggningshotade Oskarshamns flygplats, 70 km från Hultsfred.
Flygplatsen har haft mer eller mindre reguljär civil trafik sedan 1940-talet då den byggdes som militärt reservfält men trafikeras för närvarande inte av något bolag. Swedline Express AB var det senaste bolaget som trafikerade rutten Hultsfred - Stockholm men bolaget har numera upphört. Tidigare trafikerades vissa rutter mot Oskarshamns flygplats med en mellanlandning i Hultsfred. Det finns möjligheter till taxiflyg, som hade ett par hundra passagerare 2007.
Start- och landningsbanan är gjord av betong. För att man ska kunna landa i dålig sikt är fältet utrustat med olika typer av elektroniska landningshjälpmedel i form av t ex ILS (instrumentlandningssystem), DME (avståndsmätningsutrustning), NDB (inflygningsfyrar) och markeringsfyrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar