onsdag 26 februari 2014

Reinfeldts arbetslinje i verkligheten!!

Arbetslinjen kollapsar i Arbetsförmedlingsköerna


14 procent - 61 000 personer - av landets arbetslösa kallades till ett och samma möte i Arbetsförmedlingens lokaler i centrala Stockholm. Fotografierna från kaoset i korsningen Tunnelgatan-Sveavägen är förmodligen de roligaste nyhetsbilderna du kommer att se på länge.
En mejlmiss och plötsligt står tusentals människor troget och väntar.
Ja, det är lätt att skratta åt Arbetsförmedlingen, en myndighet som håglöst driver omkring. Ingen generaldirektör, inget vettigt uppdrag vid sidan av att disciplinera arbetslösa svenskar.
Och ja, det är lätt att begripa att Arbetsförmedlingen är den myndighet som allmänheten har lägst förtroende för. Det är lätt att känna sympati med att mindre än hälften av de svenska företagen i dag använder Arbetsförmedlingens tjänster.
Men det där folkhavet på Tunnelgatan är en nästan övertydlig illustration av en arbetsmarknadspolitik som skjutit sig själv i foten. I dag handlar jobbpolitik allt mer sällan om att skapa fler jobb. I stället ska livet för arbetslösa bli svårare och ersättningarna lägre.
Så här är det att vara arbetslös. Man kallas till möten. Man får stå i kö. Man ska visa hur tacksam och aktiv man är.

Andra klassens socialkontor

Sedan i oktober kräver regeringen och riksdagen att arbetslösa rapporterar till Arbetsförmedlingen vad de gör för att få jobb - som inte finns. Rapporten ska lämnas in någon gång under varje månads första två veckor och den som inte gör det, missar möten med förmedlingens handläggare eller på ­annat sätt missköter sitt arbetssökande kommer att straffas.
Totalt ska omkring en halv miljon arbetssökande lämna in aktivitetsrapporter varje ­månad och för att klara den ökade byråkratin har det krävts cirka 150 nyanställningar på a-kas­sorna, enligt Arbetslöshetskassornas samorganisation SO.
Så går en kallelse ut till 61 000 arbetslösa: Kom hit!
Visst, mötet var frivilligt. Men det är klart folk kommer. Vad ska de annars göra?
I stället för att utbilda människor, hjälpa till med omställningar ­eller hålla kontakten med arbetsgivare har Arbetsförmedlingen fått ägna sig åt fas 3, bidragsjobb, jobbcoacher och andra sätt som man kan uppfostra arbetslösa.
Det är vad regeringen vill ha myndigheten till: en sämre sorts socialkontor.
Köerna i centrala Stockholm är ett tecken på hur arbetslinjen kollapsat.

Läs krönikan HÄR!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar