Det
har varit en lång spännande resa fram till att den här boken gick
i tryck. Det hela började med Leaderprojektet ”Ny på
landet”, som gick ut på att visa utrikes födda hur man bor och
jobbar på vår svenska landsbygd. Många av de utrikes födda
som var med i projektet ville inte bara ta till sig av vår svenska
matkultur, utan också dela med sig av sin egen. Mat är en del
av ett lands kultur och dessutom en betydelsefull del. Något vi
har gjort under de senaste trettio åren är att vidga våra gränser
något enormt. Många reser utomlands till exotiska och
spännande kulturer för att uppleva deras seder och traditioner. Men
att inom Sveriges gräns upptäcka andra länder går lika bra,
detta då vi lever i ett härligt mångkulturellt land. Runt omkring
oss blommar det upp utländska restauranger, små matbutiker och
utbudet i våra vanliga livsmedelsbutiker breddas med intressanta
kryddor och råvaror. Via tidningar och böcker kan vi bekanta
oss med underbar mat från i stort sett hela världen. En del av
boken ägnas åt en interkulturell matresa hemma hos åtta familjer
med utländskt ursprung. En underbar resa där fördomar och
myter inte hade någon plats. Under den här resan blev alla sinnen
aktiverande och tillfredsställda. Något som står klart för
mig, efter denna underbara resa, är hur viktig maten är att samlas
runt till vardag och fest! Dessutom hur mycket kärlek det finns
i själva matlagningen. Men också hur viktigt det är att ”ta
seden dit jag kommer”
för att verkligen få uppleva. Öppna dina sinnen och följ med
bland, smaker, dofter, synintryck och allt annat!
Författare Margaretha
Mattsson O.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar