Antalet vårdplatser i Sverige minskar. I en internationell jämförelse hamnar landet i botten när det gäller antalet vårdplatser per 1.000 invånare. I Sverige har antalet vårdplatser per invånare minskat konstant de senaste tio åren, visar statistik från Sveriges Kommuner och landsting, SKL. I genomsnitt är antalet disponibla vårdplatser per 1.000 invånare 2,7 i Sverige, vilket är under EU-genomsnittet på 5,3, enligt en rapport från OECD.
I topp ligger Tyskland med 8, 3 vårdplatser per 1.000 invånare. Norge och Danmark har omkring 20 procent fler vårdplatser än Sverige, och Finland har mer än dubbelt så många som i Sverige.
Enligt Läkarförbundets ordförande Marie Wedin är skälet en snabb rationalisering i vården under relativt kort tid. Då personalen står för största delen, 70 procent, av kostnaderna inom vården, är det där det sparas då man ska strama åt, konstaterar hon. Och då får man dra ned på vårdplatser.
– När det ska sparas, sparas det på personal, säger hon.
Men varför tror du att just Sverige ligger i botten när det gäller antalet vårdplatser?
– Det kan ha att göra med att Sverige har relativt dyr personal, säger hon och syftar då knappast på sjuksköterskelöner, utan på trygghetssystem i form av pensioner och barnledighet.
Men att dra ned på personal och därmed vårdplatser har visat sig ohållbart också ur ekonomisk synvinkel, tycker Marie Wedin.
– Det har visat sig kosta mer än det smakar, och innebär en risk både när det gäller arbetsmiljö för personal och för patientens säkerhet, säger hon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar